De makers

Midzomernachtsdroom werd in 1964 voor het eerst gedanst in Engeland. Bij een groot balletgezelschap: The Royal Ballet. De directeur van Het Nationale Ballet vond het zo'n mooie voorstelling dat hij gevraagd heeft of wij het ook mochten dansen. In 1977 heeft Het Nationale Ballet dat voor het eerst gedaan in de Stadsschouwburg van Amsterdam. Nu is het ballet te zien in Nationale Opera & Ballet.

Wie hebben de balletvoorstelling Midzomernachtsdroom gemaakt?

Sir Frederick Ashton (1917-1988)
Het idee om van Midzomernachts- droom een ballet te maken is bedacht door Sir Frederick Ashton (foto rechts). Toen hij jong was mocht hij van zijn ouders geen danser worden. Dat maakte hem erg ongelukkig en hij werd steeds dunner. Uiteindelijk mocht hij van zijn moeder toch danser worden. Toen bleek dat hij groot talent had. Later begon Frederick dansen te maken. Hij werd choreograaf en beroemd in de hele wereld.

Een choreograaf is een dansmaker. Een man of vrouw die de passen voor een ballet bedenkt, de muziek uitkiest, een verhaal bedenkt of een thema kiest voor een ballet.

Sir Frederick Ashton

Sir Anthony Dowell (1943)
Anthony was een beroemde balletdanser. Toen Frederick het ballet Midzomernachtsdroom voor het eerst maakte, danste Anthony de rol van Oberon (foto rechts). Sir Anthony is nu 71 jaar. Hij kent het stuk door en door en komt naar Amsterdam om de dansers van Het Nationale Ballet te helpen bij het instuderen van de passen.

Sir Anthony Dowell
Sir Anthony Dowell